top of page

O identiteti

V projektu Multivizija se preko multimedije - fotografije in videa, plesa in gledališča sprašujemo o večplastnosti individualnih in kolektivnih identitet.
Tu boste našli povezane vsebine o identitetah in ustvarjanju.

Pogovori o identiteti in družbenem angažiranju v umetnosti, ki so z umetniki in teoretiki potekali v okviru projekta Multivizija, so dopolnjevali multimedijska in umetniška usposabljanja več kot 50 udeležencev, predstavnikov ranljivih skupin. Potekali so v sodelovanju z Ustvarjalnim centrom Švicarija (Mednarodni grafični likovni center), Vodnikovo domačijo in SNG Opero in baletom Ljubljana. Namen pogovorov, ki so potekali v Ustvarjalnem centru Švicarija, je bil, da na sproščen način, ob jutranji kavi ali čaju, spregovorimo o temeljnih temah projekta: o identitetah, izkušnji družbenega izključevanja in angažiranem umetniškem ustvarjanju kot odgovoru na družbene izzive in možnosti socialnega vključevanja ranljivih družbenih skupin. Za sogovornice in sogovornike smo izbrali osebe, ki so izkusile drugačnost kot družbeno izključenost ali družbeno neprilagojenost, bodisi zaradi priseljevanja v novo socialno in kulturno okolje bodisi zaradi telesne izkušnje (bolezni, invalidnosti), vendar so to izkušnjo pretočile v različne umetniške izraze. Sledili smo umetniškim praksam, ki smo si jih v projektu zastavili tudi v obliki modulov usposabljanja: fotografija, video, glasba (kot delo z zvokom), ples, gledališče, k temu pa dodali še umetnost pisane besede prepleteno z družbenim angažmajem.
Tako so bili z nami v Sloveniji živeči fotograf tajvanskega rodu Simon Chang, slovensko-ukrajinska multimedijska umetnica in podiplomska študentka dokumentarnega filma Yuliya Molina, etnomuzikologinja in kantavtorica Katarina Juvančič z izkušnjo premagovanja raka, koordinatorica baleta in asistentka umetniškega vodje, nekdanja baletna plesalka Antonija Rožanc Novotny z izkušnjo naglušnosti, igralec, scenarist, režiser in glasbenik Branko Đurić – Đuro, jordanska aktivistka in feministka Samar Zughool, tudi mentorica za gledališče zatiranih, režiserka Ivana Djilas, ki je kot strokovna sodelavka pri projektu tudi sooblikovala zaključni dogodek ter znanstvenica in pisateljica dr. Svetlana Slapšak. Pogovor smo zaokrožili z dvema bolj teoretskima temama: o sestavljeni identiteti, ki jo je predstavila dr. Mirjam Milharčič Hladnik iz Inštituta za slovensko izseljenstvo in migracije pri ZRC SAZU, in o družbenem angažiranju v umetnosti kot polju družbenega vključevanja, o katerem nam je predaval dr. Robi Kroflič z Oddelka za pedagogiko in andragogiko na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani. Celoten sklop pogovorov pa smo zaključili s pogovorom o izhodiščih, izzivih in rezultatih projekta Multivizija s koordinatorico Mijo Pungeršič iz Zavoda ODTIZ in programsko vodjo Romano Zajec iz Zavoda APIS, ki je projekt Multivizija zasnovala. Vse pogovore je povezovala strokovna sodelavka projekta, Urša Valič, ki je pripravila gradivo, javno dostopno  v spodaj pripeti datoteki.

bottom of page