• Facebook Social Icon
  • Instagram
  • YouTube Social  Icon

Medijski pokrovitelj predstave je Prvi program Radia Slovenija - Radio Prvi.

Projekt Multivizija: multimedijsko, gledališko in plesno usposabljanje za ranljive skupine izvaja Zavod APIS v partnerskem konzorciju. Operacijo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.

Usposabljanja

DELAVNICA FOTOGRAFIJE

 

januar – april 2019

 

Na delavnicah se udeleženci seznanijo s teorijo, zgodovino ter prakso dokumentarne in avtorske fotografije. Naučijo se razumeti sporočilno moč fotografije, moč zgodbe v fotografiji ter narativni potencial vizualnega medija. Seznanijo se z etiko in regulativami na področju fotografije. 

Ključni del delavnic sestoj iz praktičnega dela. Ta vključuje spoznavanje tehničnih nastavitev fotoaparata in njegovo manualno manipulacijo. Sledijo osnove likovne teorije (spoznavanje likovnih elementov, kompozicije ipd.). Osnova fotografije pa je svetloba, zato se udeleženci naučijo tudi osvetljevalnih tehnik. Ob teoretičnem znanju se izvaja tudi veliko praktičnih vaj.

 

Del delavnic je namenjen postprodukciji. Predstavimo programe za obdelavo fotografij, kot sta Lightroom in Photoshop. 

Z usposabljanjem udeleženci razvijajo osebne projekte. Praktičen del je namenjen izdelavi fotoserije. Mentor spremlja udeleženca od zasnove, vaj, praktičnih nalog, do izbora fotografij za končno fotoserijo. 

Končni rezultat delavnice sta izdelana fotoserija in razstava. 

Vzporedno se izvajajo tudi dodatne mentorske ure za posameznike s posebnimi potrebami (osebe z invalidnostjo, priseljenci s slabšim znanjem jezika in drugimi), ki jih vodi mentorica asistentka Nino Bektashashvili, tudi sama pripadnica ranljive ciljne skupine (gruzijska fotografinja, ki živi v Sloveniji). 

DELAVNICA VIDEO in AVDIO PRODUKCIJE

 

maj – september 2019

 

Delavnice video produkcije in mobilne videoprodukcije v teoriji in praksi udeležence popeljejo skozi vse korake od ideje do končnega izdelka. Udeležencem približajo pripovedno moč medija ter jih opremijo z vsem potrebnim znanjem, da samostojno realizirajo kratke filme in video izdelke.

Model delavnic je bil že večkrat uspešno implementiran, tako v Sloveniji kot v tudini. Zavod APIS jih je zasnoval na podlagi izkušenj z družbeno angažirano videoprodukcijo. Video in foto usposabljanja so bila pripoznana kot dobra praksa na ravni evropskih projektov Erasmus+.

 

Delavnica vsebuje teoretično znanje in praktične vaje vseh ključnih faz videa:

- predprodukcija (zasnova projekta, razvoj scenarija in plan snemanja, kadriranje, montažno razmišljanje, priprave na snemanje in režijski pristop);

- produkcija (režija, poznavanje opreme, snemanje zvoka in slike, luč in osvetlitev v videoprodukciji, izvedba snemanja);

- postprodukcija (zajemanje, montaža in postprodukcija slike in zvoka, dodajanje grafik; pri tem bomo delali v montažnem  programu DaVinci Resolve).

Delavnica je zasnovana tako, da udeleženci razvijajo samostojne projekte.

Delavnica vključuje tudi usposabljanje na področju mobilne videografije, to je snemanja in urejanja videa z mobilnim telefonom.

Delavnica oblikovanja zvoka in osnov avdioprodukcije dopolnjuje video delavnico. 

Udeleženci se naučijo osnov avdioprodukcije. Seznanijo se z osnovami avdioopreme, kot so na primer različni snemalniki zvoka in različni tipi mikrofonov ter ključno programsko opremo s področja avdioprodukcije. Mentor jih popelje skozi praktične vaje snemanja zvoka v vseh fazah oblikovanja zvoka za videoprodukcijo. 

Delavnica vsebuje: 
1) teorijo zvoka in digitalnega zvoka, 
2) obdelavo zvoka, 
3) spoznavanje uveljavljenega protokola MIDI (Musical Instrument Digital Interface),
4) glasbeni aranžma, 
5) snemanje, 
6) oblikovanje zvoka, 
7) mixing in mastering.

 

Izdelani kratki filmi se predstavijo širši javnosti na javni projekciji.

 

Vzporedno se izvajajo tudi dodatne mentorske ure za posameznike s posebnimi potrebami (osebe z invalidnostjo, priseljenci s slabšim znanjem jezika in drugimi), ki jih vodita mentorja asistenta, tudi pripadnika ranljivih skupin (ukrajinska videoumetnica, ustvarjalec iz Sirije).