Mentorji

Luka.png
Luka Dakskobler,
mentor fotografije

Luka Dakskobler je dokumentarni fotograf in fotoreporter. Sodeloval je s številnimi uglednimi revijami in foto agencijami (Guardian, National Geographic, Xinhua, Polaris). Pokriva teme, kot so kultura, zabava in novice, usmeril se je tudi v socialne in okoljevarstvene tematike.

Nino.jpg
Nino Bektashashvili,
mentorica asistentka fotografije
Manca.jpg
Manca Juvan,
mentorica fotografije

Manca Juvan je diplomirana fotografinja mednarodnega slovesa. Kot neodvisna fotografinja deluje od leta 2000 dalje. Leta 2006, 2007 in 2008 je v okviru natečaja Emzin za fotografijo leta dobila nagrado za najboljšo fotoreportažo, leta 2005 in 2006 pohvali Društva novinarjev Slovenije, leta 2011 ji je agencija Magnum v New Yorku podelila štipendijo. Leta 2010 je pri založbi Sanje izšla njena monografija »Afganistan: neobičajna življenja«, leta 2016 pa pri Založbi ZRC večkrat nagrajena monografija o fašistični internaciji Slovencev z naslovom »Varuhi žlice« / »Guardians of the Spoon«. Objavljala je v mednarodno uveljavljenih publikacijah kot so The Guardian, The Times, National Geographic in drugod. Razstavljala je v različnih slovenskih in tujih galerijah, med drugim v New Yorku, Bruslju, Luksemburgu, Franciji, Iranu. Samostojno razstavo je imela v ljubljanski Moderni galeriji. Trenutno poučuje na oddelku za fotografijo Srednje šole za oblikovanje in fotografijo v Ljubljani. Več na www.mancajuvan.com.

Romana.png
Romana Zajec,
mentorica
video produkcije

Nino Bektashashvili v Sloveniji živeča nadarjena gruzijska fotografinja bo podpirala ustvarjalni proces fotografskih delavnic kot mentorica asistentka.

Romana je bila radijska novinarka, video-novinarka, snemalka dokumentarnih filmov, scenaristka in producentka raznovrstnih družbeno angažiranih razstav, filmov in dogodkov. Socialne teme so v središču njenega dela.

Kot programska direktorica Zavoda APIS se osredotoča na umetnost in ustvarjalne prakse s pozitivnim socialnim vplivom tako pri razvoju vsebin zavoda kot pri izgradnji partnerstev. Razvija multimedijske izobraževalne programe, usposabljanja za mlade in sodeluje z umetniki pri socialno angažirani umetniški produkciji.
V letih 2016 in 2017 je v Slovenijo pripeljala Frame Photo Maraton in se tako pridružila mednarodni mreži organizatorjev foto maratona, ki povezujejo države južnega in severnega Sredozemlja. Izkušena je v različnih programih (nacionalnih in evropskih razpisi, kot so projekti Erasmus +, AMIF). Bila je udeležena pri oblikovanju in pozneje koordinirala mednarodno pobudo za usposabljanje medijskih strokovnjakov ESoDoc - European Social Documentary v Sloveniji, ki je bil podprt s strani Creative Europe, podprogramom MEDIA.

Ana.jpg
Ana Fratnik,
mentorica
montaže
Ali.jpg
Ali R. Taha,
mentor
mobilne videografije in
avdio produkcije

V video se je zaljubila preko glasbe, saj je svoje prve kratke filme ustvarila v obliki videospotov za slovenske in tuje glasbene skupine (Moveknowledgement, Srečna Mladina, Golem, Manouche). Med študijem je obiskala številne filmske in video delavnice v Sloveniji in tujini, v okviru Zavoda APIS sodelovala kot organizatorka, mentorica in videastka.

Pot jo je kasneje zapeljala v televizijsko produkcijo, kjer je delovala kot urednica, ustvarjalka vsebin in montažerka (Sijaj, Riba na Oko, Ljubezen na Seniku, Paradise Hotel, Naša Generacija, Bog ne daj, da bi crknu TV!, Moja mama kuha bolje!, Usodno vino). Vsa leta delovanja na televiziji so ji prinesla veliko izkušenj in spoznanje, da jo izpolnjujejo projekti, katerih vsebina ima vpliv na širši socialni kontekst in se gledalcev dotakne globlje. V projektu Multivizija, ki ga izvaja Zavod APIS, sodeluje kot mentorica montaže v sklopu avdiovizualnega modula.

Ali se je v 2018 pridružil Zavodu APIS kot multimedijski tehnik. Dela na področjih audiovizualne produkcije in postprodukcije.  Razvija izobraževalni program za audio produkcijo in delavnice snemanja filmov z mobilnimi napravami.

V Slovenijo je prišel zaradi študija na mednarodnem SAE Inštitutu za audiovizualno produkcijo. Po zaključku študija je začel odkrivati svet kamer videoprodukcije ter kreirati videovsebine. Osredotoča ne na videoprodukcijo z mobilnimi telefoni.

Samar.jpg
Samar Zughool,
mentorica
gledališča zatiranih
Iryna.jpg
Iryna Stanković,
mentorica
plesa

Samar prihaja iz Jordanije in že več kot 5 let živi v Sloveniji. Diplomirala je iz francoščine in francoske literature na Univerzi v Jordaniji in magistrirala na Fakulteti za družbene vede v Ljubljani. 

Je izkušena moderatorka neformalnega izobraževanja in gledališča zatiranih in se pri svojem delu srečuje z različnimi ranljivimi skupinami in pr tem uporablja različne tehnike za opolnomočenje in socialno vključevanje.

Samar je preformativna umetnica in pedagoginja neformalnega izobraževanja. Razvija in izvaja različne izobraževalne metode/orodja za socialno vključenost in opolnomočenje posameznika, ki temeljijo na plesnih in gibalnih tehnikah. Njeni nastopi in delo temeljijo na preformativnem plesu in gibu. Njena predstava "Barzakh" se dotika različnih vidikov našega notranje samo/podobe onstran socialnih pričakovanj, stereotipov in predsodkov. Sodeluje in nastopa na različnih družbeno-političnih dogodkih, kjer ples in gib uporablja za "Artivisem"/aktivizem z umetnostjo.

Iryna je plesno življenje začela v mladih letih s tekmovalnimi plesi, nato pa je naredila srednjo šolo za karakterni ples in delala kot plesalka v plesno-glasbeni skupini Ministrstva za notranje zadeve v Kijevu, v Ukrajini. Po končani visoki šoli, smer kulturno-umetniška ustvarjalnost, je vodila otroško plesno šolo v Ukrajini.

V Sloveniji je več let vodila plesne tečaje za odrasle pri Plesni šoli Urška. Je tudi predavateljica zgodovine plesa na Akademiji za ples. Trenutno zaključuje magistrski študij Pomoč z umetnostjo na Pedagoški fakulteti v Ljubljani. Zagovarja načelo, da je ples dostopen za vse.

Barbara_edited.jpg
Barbara Šamperl,
mentorica asistentka plesa
Anna.jpg
Anna Zuykova,
mentorica
gledališča improvizacije

Barbara je nekdanja večkratna državna prvakinja v športnem para plesu (standardni in latinsko-ameriški plesi). Večna plesalka po duši se danes posveča jogi in upa, da bo nekoč le ta postala bolj dostopna tudi gibalno oviranim. Ljudje so ji v navdih in smeh je njena energija.

Anna se je rodila v Moskvi, kjer je študirala sociologijo, psihologijo, psihoterapijo (transakcijska analiza), hkrati se je dodatno izobraževala v igralski šoli AKTEM in na gledališkem inštitutu Borisa Ščukina. V Sloveniji živi 6 let, tukaj je zaključila 4-letni tečaj igralske improvizacije pri Iglu impro šoli in nastopa z impro skupino Improholics.