• Facebook Social Icon
  • Instagram
  • YouTube Social  Icon

Medijski pokrovitelj predstave je Prvi program Radia Slovenija - Radio Prvi.

Projekt Multivizija: multimedijsko, gledališko in plesno usposabljanje za ranljive skupine izvaja Zavod APIS v partnerskem konzorciju. Operacijo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.

Novice

Januarski termini ponovitve predstave Vse, kar Sem z dodatnim programom

Vabljeni, da se nam v  mesecu januarju, med 11.–19.1. pridružite na ponovitvah multimedijske interaktivne predstave Vse, kar sem v Hiši MULTIVIZIJE na Rakovi jelši (Pot na Rakovo jelšo 158), ki jo bodo še dodatno obogateli vodeni ogledi razstave del nastalih v okviru projekta Multivizija in pogovori na temo identitete, drugačnosti, neenakosti v prostoru in družbeno angažirane umetnosti kot odgovoru na socialne izzive sodobne družbe.

Termini multimedijske interaktivne predstave Vse, kar sem:

Sobota, 11.1. ob 17.00 in 19.00

Nedelja, 12.1. ob 17.00 in 19.00

Ponedeljek, 13.1. ob 17.00 in 19.00

Nedelja, 19.1. ob 17.00 in 19.00

Dodatni program:

Torek, 14.1. 

17.00–17.30: voden ogled razstave v Hiši MULTIVIZIJE z improvizacijskim gledališčem

17.30.–18.30: pogovor z dr. Robijem Krofličem iz Oddelka za pedagogiko in andragogiko Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani, s katerim se bomo pogovarjali o rabi družbene angažirane umetnosti v polju družbenega vključevanja

18.30–19.00: voden ogled razstave v Hiši MULTIVIZIJE z improvizacijskim gledališčem

 

Sreda, 15.1. 

17.00–17.30: voden ogled razstave v Hiši MULTIVIZIJE z improvizacijskim gledališčem

17.30.–18.30: pogovor z raziskovalko in znanstvenico dr. Mirjam Milharčič Hladnik, s katero bomo govorili o konceptu sestavljene identitete

18.30–19.00: voden ogled razstave v Hiši MULTIVIZIJE z improvizacijskim gledališčem

 

Četrtek, 16.1.

17.00–17.30: voden ogled razstave v Hiši MULTIVIZIJE z improvizacijskim gledališčem

17.30.–18.30: pogovor z urbanim sociologom dr. Pavlom Gantarjem, s katerim bomo govorili o urbani segregaciji in neenakosti v prostoru – primer Rakove jelše 

18.30–19.00: voden ogled razstave v Hiši MULTIVIZIJE z improvizacijskim gledališčem

 

Petek, 17.1.

17.00–18.00: predstava Samar in Samar, gledališče zatiranih

18.00.–19.00: pogovor s Samar in Samar, s katerima bomo govorili o aktivizmu, feminizmu in o vlogi in pravicah žensk v arabskem svetu

 

Sobota, 18.1. 

17.00–18.00: plesno gibalna predstava

19.00–20.00: plesno gibalna predstava

 

*vodsto po razstavi del, ki so nastali v projektu Multivizija bo v Hiši Multivizije vodila fotografinja in mentorica Manca Juvan

 

* pogovore bo moderirala novinarka Prvega programa Radia Slovenija – Radia Prvi, Darja Pograjc.

 

Število mest na predstavi in na vodenih ogledih razstave ter pogovorih je omejeno, zato čim prej rezervirajte svoje na: multivizija@zavodapis.si

Predstava Vse, kar sem v Hiši MULTIVIZIJE na Rakovi jelši

V četrtek, 19. decembra, smo imeli v Hiši MULTIVIZIJE na Rakovi jelši premiero multimedijske interaktivne predstave z naslovom Vse, kar sem.

Predstava je končni rezultat enoletnega projekta Multivizija: multimedijsko, gledališko in plesno usposabljanje za ranljive skupine, ki ga izvaja Zavod APIS v partnerskem konzorciju. Primarni cilj projekta je usposobiti pripadnike ranljivih družbenih skupin – zlasti osebe z gibalnimi ovirami, begunce in priseljence, na področkju fotografije, videa, zvoka, plesa in gledališke igre, s poudarkom na gledališču zatiranih. Izhodišče projekta spodbuja “umetniške izraze”, ki tematizirajo vzorce stigmatizacije zaradi drugačnosti (kultura, invalidnost/hendikep, priseljenstvo, begunstvo) in z njo povezano viktimizacijo kot obliko raziskovanja različnih možnosti, kako uporabiti umetniško formo kot orodje opolnomočenja, orodje pridobivanja novih znanj za višjo zaposljivost, orodje mobilizacije, motivacije in spodbujanja proaktivnega delovanja ranljivih skupin.

Predstava za izhodišče jemlje drugačnost, ki jo pogosto spremlja tudi občutek osamljenosti. Vse ranljive skupine imajo izkušnjo odrinjenosti od “običajnega”, a obenem vse delijo našo potrebo po pripadanju. Kdo vse je avtsajder, tujec, drugačnež, obstranec? Kdo vse se ne stopi s sliko povprečja, t.i. normalnosti, varne sredine? Kako nas oblikuje in spreminja okolica? Kaj oz. kje je dom?

Kako si utreti pot od občutka odrinjenosti, nerazumljenosti do občutka pripadnosti in občutka vključenosti je dramaturška linija predstave, ki je nastala v sodelovanju s strokovno sodelavko projekta Multivizija, režiserko Ivano Djilas.

Hiša nas na simbolni ravni povezuje z našimi različnimi plastmi identitete in je simbol doma. Dogodek vabi ljudi domov. Predstava je interaktivna, gledalci se pomikajo po prostoru in sledijo zgodbam udeležencev. Ti jih s svojimi zgodbami povabijo v lastne svetove, svoje domove, svoj intimen prostor.

Projekt predstavlja zanimiv proces dela, tudi samoraziskovanja, samoodkrivanja in spreminjanja, predvsem pa je dobra izkušnja povezovanja različnih ljudi, polna izzivov, ki vendar prinaša nekaj magičnega – hiše Multivizije je alkimistična reakcija vsega sodelovanja, ki bo odzvanjala tudi po zaključku projekta.

V mesecu januarju, med 11.–19.1. bo sledilo še nekaj ponovitev predstave, katere bodo popestrili tudi vodeni pogovori na temo identitete, neenakosti v prostoru, drugačnosti, družbeno angažirane umetnosti kot odgovoru na socialne izzive sodobne družbe.

Projekt Multivizija pokaže na to, kako nas umetnost sooblikuje v edinstveno izkušnjo: človečnost.

Fotografska razstava v Državnem zboru

Udeleženci Multivizije sodelovali na fotografskem natečaju Ljubezen do drugačnosti

 

Na mednarodni dan oseb z invalidnostjo, 3. decembra 2019, so v Državnem zboru odprli fotografsko razstavo z naslovom “Ljubezen do drugačnosti”, ki sta jo pripravila CIRIUS Kamnik in Fotografsko društvo Janeza Puharja. V izboru razstavljenih fotografij mednarodnega natečaja sta tudi fotografiji Urše Tonejec in Aljoša Škaperja, ki sta zanju prejela posebni odlikovanji - zlato in srebrno nagrado Janeza Puharja. Njuni fotografiji sta nastali v sklopu fotografskega modula projekta Multivizija, ki se bo kmalu predstavil na zaključni prireditvi projekta. Vabljeni tako v DZ (do 6. 12. 2019) kot na našo interaktivno predstavo (19. 12. 2019) v posebni hiši na Rakovi jelši.