top of page

Mediji

MultivizijaRazstava-fotoLukaDakskobler-0
Borut Kampuš, Radio Slovenia International – Radio Si/Euranet Plus – boljše razumevanje Evrope
Medijsko sporočilo
Informacije o projektu in razstavi

24. maj 2019

Živimo v času, ko je vizualno postalo način ne samo kreativnega izražanja, ampak tudi razumevanja sveta. Vse bolj in bolj je pomembno, kako preko multimedijskih predstavitev prikazujemo socialno izključenost in ranljivost različnih družbenih skupin. Redko pa prostor namenjamo samemu izražanju pripadnikov ranljivih skupin.

 

Od novembra 2018 poteka projekt Multivizija, katerega nosilec je družbeno angažirana organizacija Zavod Apis v sodelovanju s sedmimi partnerskimi organizacijami. Multivizija je usposabljanje, ki združuje različne umetniške forme: fotografijo, video, avdio, ples in gledališče. Usposabljanje je zasnovano kot ustvarjalen proces za 50 udeležencev, ki so na lastni koži izkusili, kaj pomeni biti drugačen – bodisi zaradi drugačne kulture, izkušnje priseljenstva ali gibalne oziroma senzorne oviranosti. Cilj projekta je zaposlitev in usposabljanje pripadnikov ranljivih skupin na področju umetnosti in kulture. Projekt sofinancirata Evropska Unija iz Evropskega socialnega sklada in Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije.

 

Želeli bi vam predstaviti prve rezultate projekta, zato vas v četrtek, 30. maja 2019, vljudno vabimo v Atrij ZRC (Novi trg 2, 1000 Ljubljana) ob 17. uri na odprtje razstave fotografij, ki so nastale v okviru usposabljanj na fotografskih delavnicah, ki sta jih vodila mentorja Manca Juvan in Luka Dakskobler ter mentorica asistentka, gruzijska fotografinja Nino Bektashashvili.

 

Pred otvoritvijo bo ob 16. uri potekal pogovor z nekaterimi avtorji fotografij (udeleženci delavnic) in red. prof. dr. Robijem Krofličem (Oddelek za pedagogiko in andragogiko, Filozofska fakulteta, Univerza v Ljubljani) o opolnomočenju in reprezentaciji ranljivih skupin preko umetniške izkušnje. Pogovor bo vodila Manca Juvan, fotografinja, mentorica in direktorica Zavoda APIS.

Gorazd Rečnik
Sovražnost bi morali zdraviti

25. 9. 2019

VAL 202

O doživljanju drugačnosti govorijo migrant, par, v katerem je eden izmed partnerjev na vozičku, Kolumbijec, ki je postal klovn, in Svetlana Slapšak, ki meni, da bi nacionalizem morali zdraviti.

https://val202.rtvslo.si/2019/09/kje-pa-vas-cevelj-zuli-189/

Petra Godeša
Samar Zughool Križanič: Človek je lahko kristjan, pa vseeno verjame v enakopravnost spolov

22. 11. 2019

ONA PLUS

Mentorica modula za gledališče in ples pri projektu Multivizija Samar Zughool v reviji ONA PLUS zagovarja družbo, v kateri so dobrodošli vsi, vsak s svojimi posebnostmi in razlikami. Smo ji blizu?
Preberite pogovor z novinarko Petro Godeša na spodnji povezavi.

https://onaplus.delo.si/samar-zughool-krizanic-clovek-je-lahko-kristjan-pa-vseeno-verjame-v-enakopravnost-spolov?fbclid=IwAR1G-JlVnyR5ZcmKPq7-fAGrw5VCbhtXHznYRlLSf3hF7DlLrdUh9TI7mVs

Petra Medved
Vse, kar sem – multimedijska interaktivna predstava Zavoda APIS

19. 12. 2019

RTV SLO, Radio PRVI

Projekt Multivizija: multimedijsko, plesno in gledališko usposabljanje za ranljive skupine

Kdo je tujec, drugačnež ? Kdo vse se ne stopi s sliko povprečja – varne sredine? Kako nas oblikuje in spreminja okolica? Kaj oziroma kje je dom? Projekt Multivizija: multimedijsko, plesno in gledališko usposabljanje za ranljive skupine je evropski projekt, ki ga izvaja Zavod APIS v partnerskem konzorciju, sofinancirata pa ga EU iz Evropskega socialnega sklada in Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije. V projektu so želeli usposobiti pripadnike ranljivih družbenih skupin, zlasti gibalno ovirane, migrante in priseljence na področju fotografije, videa, zvoka, plesa in gledališke igre s poudarkom na gledališču zatiranih. Leto dni intenzivnega usposabljanja na teh umetniških področjih se končuje danes z multimedijsko interaktivno predstavo Vse, kar sem, predstavo, ki osmišlja način bivanja vsakega izmed nas.

https://radioprvi.rtvslo.si/2019/12/vse-kar-sem-multimedijska-interaktivna-predstava-zavoda-apis/

Lara Paukovič
Vse, kar nas oblikuje

27. 12. 2019

Mladina


Predstava Vse, kar sem pokaže, kako kljub različnim oblikam drugačnosti zaživeti kot polnokrven član družbe

Multivizija je evropski projekt, ki ga izvaja Zavod APIS skupaj s partnerskimi organizacijami. Namen projekta je bil usposobiti pripadnike ranljivih družbenih skupin, zlasti gibalno ovirane, migrante in priseljence iz nekdanjih jugoslovanskih republik, za ukvarjanje s fotografijo, videom, zvokom, plesom in gledališko igro s poudarkom na gledališču zatiranih. Končni rezultat je predstava Vse, kar sem pod vodstvom režiserke Ivane Djilas.

https://www.mladina.si/195023/vse-kar-nas-oblikuje/

V projektu Multivizija izpostavili univerzalno potrebo po pripadanju

21. 12. 2019

STA

V projektu Multivizija, ki ga izvaja zavod Apis v partnerskem konzorciju, opozarjajo, da se pripadniki ranljivih skupin soočajo z odrinjenostjo od običajnega. Hkrati pa imajo tako kot vsi drugi potrebo po pripadanju. V enoletnem projektu so zato želeli usposobiti pripadnike ranljivih skupin na različnih umetniških področjih.

https://www.sta.si/2710592/v-projektu-multivizija-izpostavili-univerzalno-potrebo-po-pripadanju

Radio Slovenia International – Radio Si/Euranet Plus

16. marec 2019
Radio Si


https://4d.rtvslo.si/arhiv/euranet-plus/174602258 (od 8,25 min dalje)

Andraž Rožman, Dnevnik
MULTIVIZIJA, Fotografska razstava multivizija: Najbolj boleče je pokroviteljstvo

4. junij 2019

spletni Dnevnik

V atriju ZRC si je v teh dneh mogoče ogledati fotografsko razstavo, ki so jo v okviru projekta Multivizija ustvarili gibalno ovirani in migranti. Ti so sodelovali na delavnicah, končni rezultat pa so fotografije, ki ponazarjajo njihove izkušnje.

https://www.dnevnik.si/1042888181

14. 10. 2019

Prvi program Radia Slovenija
 

Sodelavka projekta Multivizija Urša Valič v intervjuju na Radiu Slovenija spregovori tudi o projektu Multivizija v 37. minuti pogovora.

https://radioprvi.rtvslo.si/2019/09/nocni-obisk-1708/

A. T.
Multimedijska predstava Vse, kar sem v hiši MULTIVIZIJE

19. 12. 2019

MMC RTV SLO

Kako si utreti pot od občutka odrinjenosti, nerazumljenosti do občutka pripadnosti in vključenosti?

V okviru projekta Multivizija: multimedijsko, gledališko in plesno usposabljanje za ranljive skupine, ki ga izvaja zavod APIS v partnerskem konzorciju, bo danes med 17. in 20. uro na ogled predstava Vse, kar sem pod režiserko taktirko Ivane Djilas.

https://www.rtvslo.si/dostopno/multimedijska-predstava-vse-kar-sem-v-hisi-multivizije/509634

PROJEKT MULTIVIZIJA IN PREDSTAVA VSE, KAR SEM
KULTURA
Biba Jamnik Vidic
Biti drugačen ni nekaj slabega

30. 12. 2019

Zarja

»Vse sem, vse jaz: čefurka, migrantka, črna, mama, socialistka, gej, ateistka, umetnica, feministka, prekarna delavka, liberalna ženska. In danes sem še pogumna. Ker sem v to prisiljena.« To je izsek govora, ki ga je imela lani poleti Ivana Djilas na demonstracijah proti politiki sovraštva. In prav njen govor je postal ideja za nastanek interaktivne predstave z naslovom Vse, kar sem. 19. decembra se je pod njenim strokovnim vodstvom skozi poezijo, fotografijo, video, gledališče, ples in poglobljen klepet v eni od stanovanjskih hiš v Rakovi Jelši predstavilo več kot 20 predstavnikov ranljivih skupin ljudi.

https://revijazarja.si/clanek/zgodbe/5e0a73357f75b/biti-drugacen-ni-nekaj-slabega

V projektu Multivizija izpostavili univerzalno potrebo po pripadanju

21. 12. 2019

STA

V projektu Multivizija, ki ga izvaja zavod Apis v partnerskem konzorciju, opozarjajo, da se pripadniki ranljivih skupin soočajo z odrinjenostjo od običajnega. Hkrati pa imajo tako kot vsi drugi potrebo po pripadanju. V enoletnem projektu so zato želeli usposobiti pripadnike ranljivih skupin na različnih umetniških področjih.

https://www.sta.si/2710592/v-projektu-multivizija-izpostavili-univerzalno-potrebo-po-pripadanju

Informacije:

multivizija@zavodapis.si

Manca Juvan Hessabi, manca@zavodapis.si, +386 41 827 400

bottom of page